Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
View
Go to last post Go to first unread
Offline Clemmenza  
#1 Posted : Thursday, April 4, 2013 2:37:31 PM(UTC)
Clemmenza


Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 4/26/2011(UTC)
Posts: 23
Location: Beverley, UK

Hi folks, to start with the tech specs.:

Motherboard: Gigabyte GA-Z77-HD3

CPU: Intel i5-3570K

Graphics card: VTX3D Radeon HD 7850 X-Edition 1 GB

HDD: Samsung HD154UI 1.5 TB SATA

DVD/RW drive: Samsung DVD Writer SATA x24

PSU: OCZ CoreXstream 500W

Basically, as the title of the post shows, the graphics card is not being recognised in the PCI-e x16 slot on the MoBo. It appears and seems to work perfectly ok (not tried any gaming yet) when it is in the x4 PCI-e slot, however. I have asked a friend who is baffled as much as I am.

Could it be a lack of power issue? Should it being in a different slot affect how much power it draws?

I look forward to your help and responses.

Thanks,

Matt

Offline Dorkstar  
#2 Posted : Thursday, April 4, 2013 6:25:23 PM(UTC)
Dorkstar


Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 11/16/2012(UTC)
Posts: 749
Location: Dallas, Tx

If your PSU is capable of powering your GPU in the x4 slot it can power it in the x16 slot equally as well.

Personally, I'd check the pci-e x16 slot and verify there's no physical damage within the slot.

Otherwise, I did manage to find a bit of information around the web.  Mostly obvious stuff though.

1.  disable integrated graphics

2.  check your bios settings..  I've personally never had to do this, however I'm sure you could play around and figure it out.  I know there's settings in there specifically for pci-e.

 

Offline Der Meister  
#3 Posted : Friday, April 5, 2013 1:16:52 AM(UTC)
Der Meister


Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 11/23/2004(UTC)
Posts: 6,381
Location: United States, Las Vegas

Thanks: 1 times
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)

I have had a few PCI-E x16 slots die on me in the past. 

Offline Super Dave  
#4 Posted : Friday, April 5, 2013 2:12:51 AM(UTC)
Super Dave


Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Administrators, Registered
Joined: 11/16/2005(UTC)
Posts: 3,316
Location: Metropolis

Der Meister wrote:

I have had a few PCI-E x16 slots die on me in the past. 

I've also had one fail, and that was my first thought when I saw this post. When mine failed, the slot looked to be in pristine condition, too!

Offline Clemmenza  
#5 Posted : Friday, April 5, 2013 3:16:20 AM(UTC)
Clemmenza


Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 4/26/2011(UTC)
Posts: 23
Location: Beverley, UK

Thanks for your reply... The mobo is brand new out of the box yesterday though! How often do mobos not work out of the box? (That is a genuine question, not being sarcastic!)

Offline Clemmenza  
#6 Posted : Friday, April 5, 2013 3:17:48 AM(UTC)
Clemmenza


Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 4/26/2011(UTC)
Posts: 23
Location: Beverley, UK

Thanks for the suggestions, I'll give them a go and let you know if it works!

Offline Clemmenza  
#7 Posted : Friday, April 5, 2013 10:56:03 AM(UTC)
Clemmenza


Rank: Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 4/26/2011(UTC)
Posts: 23
Location: Beverley, UK

Don't know what did it (I disabled the integrated graphics in the BIOS and changed one of the display settings) but it's now working, so thanks very much, Dorkstar!

Offline Der Meister  
#8 Posted : Friday, April 5, 2013 12:04:58 PM(UTC)
Der Meister


Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Registered
Joined: 11/23/2004(UTC)
Posts: 6,381
Location: United States, Las Vegas

Thanks: 1 times
Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)

I bet it was set to not run video through the x16 slot

Offline Super Dave  
#9 Posted : Friday, April 5, 2013 3:55:58 PM(UTC)
Super Dave


Rank: Advanced Member

Reputation:

Groups: Administrators, Registered
Joined: 11/16/2005(UTC)
Posts: 3,316
Location: Metropolis

Glad you got it working, Clemmenza!

Users browsing this topic
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.